Centre for the North, British Columbia, Canada 2017-05-30T13:39:11+00:00

Project Description

CENTRE FOR THE NORTH

World-class care in a highly sustainable building

BC Cancer Agency wanted to provide world-class cancer care for the residents of northern British Columbia, closer to their homes.

The concern was that locals exhibited higher rates of cancer with significantly poorer cancer-related health outcomes, and used fewer cancer services than those elsewhere in the province. The agency therefore sought a new treatment centre that would deliver high-quality services more accessibly, within a sustainable and affordable publicly funded healthcare system.

High Quality Treatment in a Natural Surrounding

Centre for the North accommodates a radiation therapy department with linear accelerators and a computerized tomography simulator, a chemotherapy treatment unit, pharmacy, outpatient clinics, support spaces, and a multi-storey car park. The centre provides cancer control programs including primary prevention, accessible screening and early diagnosis, enhanced oncology treatment services, surgery, and radiation therapy. One of the main features of this project is the look and feel of the entire site, incorporating natural materials such as wood, extensive landscaping and principles of holistic patient care and wellness. The 5,020m2 building is designed to achieve LEED Gold certification with a range of sustainable features including the city’s first green roof.

Engineering Centre for the North - Cancer Care Hospital - Building Exterior

Engineering Centre for the North: Innovative and Sustainable Solutions

We were retained to provide mechanical and electrical engineering services, delivering an efficient design that would support the client’s wider goals with a range of innovative, sustainable features. Key elements included storm water management to reduce the building’s impact on local sewer systems, a green roof to aid cooling and reduce the urban heat island effect, and interior and exterior lighting designed to minimize light pollution. Great care has been taken to preserve a high-quality indoor atmosphere with frequent air changes, separate ventilation systems for photocopier rooms to prevent pollutants from spreading throughout the building, and a monitoring system that will feedback to the operator on temperature, airflow and humidity levels to maximize comfort for the occupants.

Quick Facts

Location Prince George, British Columbia, Canada
Client BC Cancer Agency
Northern Health
Provincial Health
Services Authority
Architect HDR Architects
CEI Architects
Services Mechanical
engineering

Electrical
engineering

Information technology and
communications
Project Status Completed in 2012