Loading...
Kaye Edmonton Clinic, Alberta, Canada 2019-03-19T09:16:36+00:00

Project Description

KAYE EDMONTON CLINIC, ALBERTA

Delivering Accessible, Convenient And Dedicated Outpatient Care To Communities

Inaugurated in 2012 as a joint project for the University of Alberta and Capital Health, the Kaye Edmonton Clinic was built to provide surrounding communities with a centralized site dedicated to delivering outpatient services.

The clinic houses a variety of facilities committed to clinical practice, teaching and research. It provides ambulatory care focused on emerging trends involving flexible mechanical and electrical systems designed to meet current and future needs.

This one-stop healthcare facility welcomes patients to an aesthetically enjoyable and comforting environment that spans 60,930 square metres. It offers easy access to various amenities from sports rehabilitation and dental care to complete diagnostic imaging services. Additionally, it renders the benefit of reduced travel time expended on commuting between dispersed healthcare centres.

At WSP, we understood the client’s objectives for this $500 million project and provided mechanical and electrical engineering services targeting LEED Silver. We studied the client’s requirements, infrastructural complexities and architectural plan, and produced a lighting design that offers patients a comforting and healing environment.

exterior view of the Kaye Edmonton Clinic

Our design features an eight-storey curved glass atrium that brings in natural light deep inside the building. Characterized by glowing bands of light that emphasize and connect the atrium to adjoining corridors, the accents that interact and break with luminaire placement create a relaxing atmosphere by day, while turning the clinic into a glowing beacon by night.

Our design renders sustainable, energy-efficient and economical lighting solutions that complement architectural aesthetics and promote the well-being of patients.

As a part of our mechanical and electrical engineering services, we presented an intricate plumbing design for 160 dental chairs with separate water and wet vacuum systems. As the services are fed from below, we carefully configured the scheme to avoid any tripping hazards or interferences while presenting a polished and sophisticated appearance.

interior view of the Kaye Edmonton Clinic

Another challenge involved the consolidation of the existing oxygen line with a new connection. To mitigate the risks associated with integrating the new and old components, we exercised due diligence and set the methods of procedure to implement an innovative solution. The preparatory work in collaboration with our design resulted in maximum functional capacity and minimal shutdown of existing lines.

Finally, to preserve the integrity of the architectural interior design, we coordinated with the architect and various other disciplines to successfully implement inconspicuous sprinkler lines across the atrium. The design allows the atrium to exhibit its elegance while maintaining safety standards today.

Completed in time and within budget, the Kaye Edmonton Clinic remains unique to Alberta, providing enhanced recovery experiences for nearly one million patients annually.

Quick Facts

Location Edmonton, Canada
Client University of Alberta and Capital Health
Services Lighting Design
Mechanical Engineering
Electrical Engineering
Project Status Completed in 2012