Roseberry Park Hospital, North Yorkshire, UK 2017-05-30T11:29:24+00:00

Project Description

ROSEBERRY PARK

Revolutionary care in a home-like environment

Tees Esk and Wear Valley NHS Trust has undergone a major modernization program in recent years, transforming its approach to service provision and ensuring it has the facilities to offer cutting-edge care.

Roseberry Park is its crowning achievement. The award-winning centre for patients with mental health conditions and learning disabilities replaces Middlesbrough’s St Luke’s Hospital, a Victorian psychiatric facility ripe for closure after more than a century of use.

Engineering Roseberry Park - Wooden Facade

Bright and Comfortable Accommodation

The new 365-bed hospital has propelled the service into the modern era, offering spacious and bright accommodation to suit the needs of its diverse users, from children with learning disabilities to older people experiencing mental health issues. A new emphasis on treating people in their own homes has reduced the number of in-patient beds required, allowing for a smaller-scale hospital that can better foster individual and communal wellbeing.

Engineering Roseberry Park - Building and Yard

The £75m facility, designed to be as comfortable as a hotel and provide plenty of outdoor space and greenery, comprises self-contained wards clustered around landscaped courtyards. All patient accommodation and shared amenities are at ground level, contributing to the building’s domestic scale and character. Bedrooms are mostly private and larger than standard hospital accommodation, and all have windows looking onto a courtyard. An inspirational and calming artwork collection, specially commissioned from 13 artists, adorns the corridors while the exterior’s white walls and wooden cladding reinforce the non-clinical vibe.

Engineering Roseberry Park

WSP was civil and structural engineer on this state-of-the-art PFI scheme, which also includes low and medium secure forensic units as well as a gym, therapy rooms and shared activity space. Our team contributed significantly to the smooth delivery of the project, finding innovative ways to boost efficiency during construction. Using frost-resistant material, for example, we reduced the depth of the ground improvement foundations, saving time and money. The adoption of 3D BIM packages also allowed full co-ordination of the structure and building services during design, ensuring there were no clashes on site.

Quick Facts

Location Middlesborough, North Yorkshire, UK
Client Tees Esk and Wear Valley NHS Trust
Services Civil engineering
Structural engineering
Traffic & transportation
Environmental engineering
Project Status Completed in 2010

Related Projects